Lite mer i vår serie om allmänkunskap för frågesport. Bananen är en av våra mest populära frukter. Den används ofta som symbol på olika slotmaskiner. Men vet du något mer om denna eminenta frukt. Dess fiffiga form med ett skyddande skal, dess mjuka konsistens samt den milda och söta smaken är faktorer som bidrar till populariteten. Det är också en frukt som både de minsta och de äldsta kan äta.
Den gula frukten som du hittar i fruktdisken, varifrån kommer den? Är den verkligen just en frukt eller är den något annat? Är den böjda och söta frukten nyttig? Här får du många spännande fakta om banan som du kanske inte kände till sedan tidigare.
Vad är en banan?
Det är lika bra att börja med den frågan som inte sällan dyker upp i frågesporter. Är bananen en frukt? Så här i vardagstal kan man absolut säga att den är en frukt, men rent biologiskt är själva frukten ett bär. Dessutom är trädet som den sitter på i runda klasar faktiskt en ört.
Hur går det ihop, kanske du undrar? Både bär och örter är ju normalt ganska små? Det är inte konstigare än att bananen råkar vara en av de absolut största örterna på vår jord. Då är det också ganska naturligt att bären är stora. Det gäller att tänka bort att en ört normalt är liten och att ett frö normalt är smått mikroskopiskt.
Var odlas bananer?
Grundregeln är att den här frukten bara kan odlas i mer eller mindre tropiska områden. Dock kan det självklart finnas skillnader mellan olika sorters arter. En del arter tål helt enkelt lite kyligare temperaturer. Det går såklart också att odla lite längre norrut om man använder växthus och teknologiska landvinningar.
De bananer som dyker upp i fruktdisken här hemma i Sverige kommer i regel från Sydamerika och Centralamerika. Några exempel på stora exportörer är Colombia, Ecuador, Panamá och Costa Rica. Den största producenten av den gula frukten är emellertid Indien.
När började man odla banan?
Det finns skrifter som säger att frukten var populär långt före vår tideräkning. I mer modern tid är 1400-talet ett sekel att uppmärksamma. Då tog portugiserna nämligen med bananen till Europa från Sydostasien. Omkring hundra år senare fick frukten följa med ytterligare en bit västerut, nu till Sydamerika och Centralamerika.
Det var sedan i slutet av 1800-talet som odlingen blev mer organiserad i Sydamerika och Centralamerika. Det var också då som de första båtarna med destination Europa lastades med den gula frukten. Till Sverige kom den första båten redan år 1909.
Vilka sorters bananer finns det?
Det finns omkring 70 olika sorter av bananer (släktet musa). Vissa sorter ger frukt som går att äta medan andra inte gör det. Odlade sorter har alltid obefintliga frön medan vildväxande arter kan innehålla mängder av frön av större storlek.
De ätbara sorterna kan delas i in i två typer, nämligen kok- respektive dessertbanan. Namnen säger mycket om de respektive typernas karaktär. Förstnämnda måste tillredas medan sistnämnda är ätbar direkt. I Sverige äter vi nästan enbart dessertbanan och det är nästan alltid sorten Cavendish det handlar om.
Varför är vissa bananer gröna?
I fruktdisken kan du hitta knallgula, fläckiga och ibland också gröna bananer. Vad är skillnaden och betyder den gröna färgen något speciellt? För att förstå de olika färgerna måste man förstå mognadsprocessen för den här frukten.
En grön banan är per definition omogen. När den plockas ner fortsätter den dock att mogna sakta men säkert. Den blir då successivt både gulare och mjukare. När den är gul är den mogen. När den är gul med bruna prickar börjar den bli övermogen.
Vad är det då som händer inne i själva bäret? I omogen form innehåller frukten framför allt stärkelse. Det är en anledning till att den är hård och har en lite sträv och inte så söt smak. Under mognadsprocessen omvandlas stärkelsen successivt till socker. Det gör frukten både mjukare och sötare.
Varför skördas då frukterna när de är omogna? Det har att göra med transporten från de tropiska områdena upp hit till oss i Sverige. Transporten tar nämligen upp emot 30 dagar. Skulle bananerna skördas när de är mogna skulle de vara ruttna när de kommer fram.
På båten norrut till våra breddgrader kyls frukterna ner så att mognadsprocessen ska stanna upp. Man kan säga att frukterna hamnar i en slags dvala. Väl framme i Sverige placeras de i stora mognadsrum för att sedan skeppas ut till butik.
Är bananer nyttiga?
Är den gula favoriten en nyttig frukt eller är den bara ett praktiskt mellanmål som ger lite snabb energi? Bananer innehåller faktiskt en lång rad nyttigheter som både stärker kroppen och ger energi. Kort sagt är näringsvärdet inte alls dumt.
Det är dock kanske lite fel att klassa den här frukten som en riktig vitamin- och mineralbomb. Den innehåller visserligen både A-vitamin, vitamin B6, C-vitamin, niacin, riboflavin, järn, magnesium, kalium och mangan, men det är inga enorma mängder. Det är framför allt halterna av kalium och vitamin B6 som sticker ut.
Hur är det med kostfiber? Även om den söta smaken och den mjuka konsistensen kanske talar mot det, är bananer faktiskt ganska rika på fiber. De innehåller också aminosyran tryptofan, som verkar kunna främja den psykiska hälsan.
Finns det något mer att säga om kost och hälsa? Det finns det faktiskt. Bananer kan användas istället för socker och/eller fett i matlagning och bakning. Den naturliga sötman samt dess förmåga att binda vätska och andra ingredienser är anledningar till att banan passar bra i mat och i bakning.
Nu kanske du också vill veta hur många kalorier en banan innehåller? 100 gram ger 101 kalorier. Om ett medelstort exemplar väger omkring 150 gram (utan skal) blir kaloriintaget alltså omkring 150 kalorier. Banan tillhör alltså inte våra mest energitäta livsmedel.
Äter vi mycket bananer i Sverige?
Den senaste statistiken säger att vi äter omkring 100 bananer per person och år i Sverige. Det är nästan exakt på snittet för konsumtionen i länder i västvärlden. Oavsett om du tittar på USA, Irland, Grekland eller kanske Australien, så är intaget per person omkring 100 bananer per år.
Vilka länder konsumerar mest per person? Det är kanske ingen skräll att länderna som konsumerar mest ligger vid ekvatorn. Papua Nya Guinea, Bahamas, Angola och Brasilien är några bra exempel.