Håkäringen, även kallad grönlandshaj eller ishaj, är ett häftigt djur som både kan skryta med en imponerade storlek och ålder. Den klassas som den näst största hajen i våra svenska vatten, efter den enorma brugden.
Håkäring i Sverige
Håkäringen finns i Sverige, men det är ovanligt att vi människor ser den då den oftast håller sig på botten av djupt vatten. Däremot finns det tillfällen då svenska fiskare och sportfiskare stött på varelsen. 2019 fann ett gäng fiskare att det ryckte rejält i linan när de befann sig utanför Hunnebostrand i Sotenäs. Det visade sig vara en håkäring på hela 330 centimeter – ett ovanligt fynd. Såklart släpptes hajen vidare för att leva klart sitt långa liv i havet. Efter detta har man även funnit en 375 centimeter lång Håkäring utanför Skagerrak 2020. Just nu ligger rekordet i händerna på en 18-åring, som fångade en hela 405cm lång håkäring i närheten av Väderöarna under våren 2022.
Att simma i blindo
Majoriteten av havets håkäringar är delvis eller helt blinda. Det beror på att de oftast har ett litet parasitiskt djur som sitter fast och äter på deras ögon. Det är lika obehagligt som det låter och oftast innebär det att håkäringen blir delvis eller helt blind till slut. Det gör också att hajen får ett spöklikt utseende med stora och grumliga ögon. Parasiten kan också orsaka att ögonen ibland lyser svagt grönt, vilket kan gynna hajen då ljuset lockar till sig bytesdjur. Men det gör inte direkt djuret mindre otäckt att se på.
Trots överhängande blindhet klarar sig djuret ändå ganska bra under ytan då det kan förlita sig på sitt elektriska sinne och luktsinne. Det elektriska sinnet är en vanlig egenskap hos både hajar och rockor – och håkäringen är inget undantag för detta coola verktyg. Det elektriska sinnet gör att håkäringen kan känna av de lätta elektriska fälten som alla varelser avger, på så vis kan de lokalisera och hitta sitt byte även om synen skulle svika.
Livet på botten
I motsats till många andra hajar, som normalt sett trivs i varmare temperaturer, tycker håkäringen om när det är riktigt kallt. På havets botten är temperaturen konstant mellan 4–6 grader, ja – även uppe vid Arktis. Och just här gillar håkäringen att hålla till. Den föredrar kallare temperaturer och håller framför allt till norrut, från Norden och ända upp till Arktis. Håkäringen håller sig vanligtvis nära botten men kan i vissa fall närma sig ytan om det är kallt i vattnet.
Köttet är giftigt
Håkäringens kött är giftigt och kan endast konsumeras efter att det har tillagats eller torkats ordentligt. Det färska köttet innehåller stora mängder urinsyra och trimetylaminoxid, vilka är två ämnen man inte vill råka få i sig. I Sverige fiskas arten inte för att konsumeras, däremot gör vissa länder det fortfarande. På Island och Grönland äter både människor och hundar dess kött efter det gått igenom en särskild tillagningsprocess som bland annat innefattar fermentering. På Island kallas rätten ofta hákarl och serveras i tärningar med tandpetare. Skulle du någon gång vilja prova att äta håkäring borde du förbereda dig på en mycket speciell doft, och många gånger rekommenderas man att hålla för näsan.
Asätare
Håkäringen är inte särskilt kräsen när det kommer till mat. Eftersom den är så pass stor och långsam simmar den för det mesta lugnt längst botten och tar den föda den hittar. Däremot kan den jaga fisk, säl och mindre valar. Håkäringen är också en så kallad asätare, vilket betyder att den kan tänka sig att äta redan döda djur också.
En imponerande storlek
Det finns flera varierande rapporter på håkäringens potentiella storlek. Man tror att de vanligtvis kan bli så stora som 5–6 meter långa, medan det har funnits rapporter om exemplar på hela 7 meter. Vanligtvis ligger de runt 4 meter i storlek. Dock är det svårt att bekräfta eftersom man vanligtvis inte fiskar håkäring i Sverige, och det är sällan man stöter på stora exemplar.
Däremot har man genom märkning och mätning av några exemplar klurat ut att de växer otroligt långsamt. Så lite som en centimeter per år tros de öka i storlek. Ovanpå sin otroliga storlek kommer också en imponerande vikt. Det största exemplaret sägs ha vägt över ett ton.
Ett jättegammalt djur
Håkäringen är en riktig gamling, och vissa djur kan bli så gamla som 400 år! Däremot är det svårt att datera ålder på de djur man har råkat fiska upp genom åren, då det kan förekomma stora felmarginaler i åldersbestämningen. Men något som samtliga tycks vara överens om är att håkäringen kan blir riktigt, riktigt gammal.
Är håkäring farlig för människor?
Visst låter det otäckt med en haj på 6 meter, men det finns ingen större anledning att oroa sig. Håkäringen befinner sig sällan där människor vistas, eftersom den håller sig på så pass djupt vatten. Däremot är det värt att ha i åtanke att ett djur som kan fånga och konsumera en säl även i teorin kan attackera en människa. Dock är sannolikheten för en sådan händelse otroligt liten, och det finns historiskt sett väldigt få bekräftade håkäringsattacker mot människor.
Arten är känslig för utrotning
Håkäringen är hotad och just nu finns det inte många exemplar av den i våra svenska vatten. Eftersom håkäringen växer så otroligt långsamt innebär det också att den blir könsmogen väldigt sent i livet. Man tror att håkäringen når könsmognad runt 150 års ålder, vilket betyder att arten är väldigt känslig för populationsrubbning, eftersom det skulle ta väldigt lång tid för den att återhämta sig. Flera hundra år hade krävts för att stabilisera populationen igen.
Källa: https://www.pandaplanet.se/hakaring
https://artfakta.se/artbestamning/taxon/somniosus%20microcephalus-206259